tisdag 23 mars 2010

Förvalta ditt föräldraskap väl!

Nära 800 kronor kostade Paulas förra helg. 800 kr... Tre-fyra rejäla matkassar från ICA. En klippning/slingning hos frisören. En dyr, smakrik whiskey... osv osv. Om man ställer allt man lägger sina pengar på i jämförelse med någonting, så utmanas man att fundera på sina värdegrunder. Välbehövligt anser jag!

För 800 kronor fick Paula uppleva en fantastisk helg, i fin gemenskap med fyra av sina bästa vänner. De fick ta ansvar över att hålla ordning på sina saker i det trånga utrymmet, som är i en husvagn. De var tvugna att samarbeta för att få helgen till att fungera utan onödiga konflikter. De stärkte sina självkänslor, när de upptäckte att de för varje åk nerför den branta slalombacken, kände sig säkrare och säkrare. De lärde sig dessutom att det krävs planering och struktur, för att gemensamt tillaga måltider. Samt att hushållera med den summa pengar de fått med sig hemifrån.

Var det värt 800 kronor..? Svar: JA!!!

En havande Nypon med tre månader kvar till fölning. Stolt och lycklig ägarinna Paula på hästryggen. (Fotot taget av Christer Harnesk i feb 2010)

Nästa helg ska Paula delta vid en volleyboll-turnering i Vännäs, som sträcker sig från lördag till söndag. Den kommer säkerligen också att gå lös på minst 500 kronor. Är en helg med sina lagkamrater/vänner värt 500 kronor? Där de får lära sig hur positivt tänkande kan stärka och höja ens prestationer? Där de får lära sig att hantera tävlingsnerver, fokusera, få fysisk utmaning och kanske till och med få känna på segerns sötma? Är det värt det...? (Behöver jag ens skriva JA?)

När det kommer till våra barn och vår egen plånbok, så borde det inte finnas så långa ledningar. Naturligtvis ska man inte spendera över sina tillgångar, men man bör med handen på hjärtat sätta alla utgifter i ett perspektiv till sina egna värdegrunder.

Exempel:

Lisa 14 år nekas 500 kr till att följa kompisarna på äventyrsbad i Boden, med efterföljande middag och biobesök på kvällen, medans föräldrarna spenderar samma summa pengar på en dyr flaska vin, en taxiresa på kvällen till puben, x antal öl på utestället och sen en taxiresa hem igen. (tror inte 500 kr räcker...) Detta medans Lisa får tillbringa dagen/kvällen framför datorn och TV:n i stället, eftersom hennes kompisar är i Boden och hennes föräldrar är för oengagerade/onyktra för att sätta henne i kreativ och utvecklande sysselsättning.

Lisa är dagen efter sur, bitter och beter sig respektlöst mot sina föräldrar, som bara vill ligga och slöa i soffan framför TVn, ojandes över huvudvärk och illamående. Undrar varför...?

Våra barn är det finaste, det viktigaste och det bästa vi har. Ansvaret vi tog på oss att vara deras förebilder, deras trygghet, deras mentorer och deras sporrar i sidan, är livslångt. Det är en ära, en heder och en uppgift jag bär med stolthet. Jag gör mitt bästa. Försöker verkligen. Hoppas alla andra också ärligt kan säga det.

Take care, live life - be happy!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar