söndag 25 oktober 2009

Ta er tid till att ha Råd!

Vår familje- samt skojlåda.

Varje söndag eftermiddag har vi Familjeråd. Jag ska villigt erkänna att jag var lite skeptisk till detta till en början, eftersom jag hört andra familjer som provat detta, inte har haft speciellt positiva upplevelser. Jag har nu ändrat åsikt. Familjeråden är otroligt utvecklande, sammansvetsande och lärorikt för både vuxna och barn.

I vår familj har vi dessutom gjort en Familjelåda. I den samlar vi små lappar där vi författat ihop tankar, idéer, beröm, förslag, kritik och funderingar. Dessa lappar lägger sedan grunden till vad vi samtalar kring i familjeråden. Är det förslag som kommer fram, så får förslagsgivaren argumentera för sitt förslag, för att fiska efter röster. Ibland revideras förslagen efter gemensamt beslut och alla får alltid säga sin mening om vad man tycker och varför.

'Ungarna har på denna tid lärt sig att man måste kunna argumentera för det man brinner för, så att man kan få majoritet när det väl kommer till röstning. De har även blivit otroligt kreativa och verkar ha hittat en kanal för att kunna ventilera sådant, som man kanske inte alltid törs säga själv, men... som man kan tordas att skriva ner istället.

Mycket runt barn i åldern som våra är i, kretsar kring pengar. Antingen att man har dem, inte har dem, vill tjäna dem, spara dem eller kanske t o m låna dem. Vi har infört ett belöningssystem där sysslor utöver de vanliga vardagssysslorna, belönas med en slant. Likväl har vi även ett system där otillåtna beteenden leder till böter. Ungarna har nu röstat fram att böter som betalas ska läggas i en gemensam Låda, för att sedan användas till någonting roligt.

I dagens familjeråd beslutade vi att man får komma med förslag på vad detta kan tänkas bli inför nästa möte, och då ska vi även rösta och besluta kring de förslag som inkommit. Alla tycker detta är jättespännande och visar ett enormt stort engagemang. Jag ser verkligen fram emot nästa familjeråd! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar