fredag 4 december 2009

Förkastliga belöningssystem

Med fyra barn i huset blir det mycket att hålla reda på kring julfester, luciashower, och andra aktiviteter som förknippas med julen och advent. Vi har dessutom börjat titta lite på var och hur vi ska fira julafton detta år. Familjebilden har ju ändrats en del och vi måste vara ännu mer flexibla.

Bara ungarna får det bra. Så känns det!

Snart har sex månader gått sedan godislöftena skrevs på av barnen i vår familj. 500 kr var är belöningen vid nyår. Jag tycker de har varit fantastiskt duktiga och hoppas de vill fortsätta i sex månader till!

Under denna godisfria tid har jag insett hur galet belöningssystem vi har inom dagis- och skolverksamheten. Speciella dagar med lek, tävlingar och bus, ger ofta belöningar till vinnarna i form av godis. Eller glass. Nu innan jul är det dessutom lite extra liknande upptåg och vad ges som "glädjetillskott"..? Jo, en skumtomte!

På gymnastiken igår skulle barnen springa utan uppehåll i 4 minuter och därefter få en chokladbit. Vad är detta??? Finns det inget annat sätt att ge beröm och visa uppskattning på? Vad ger detta för signaler till barnen?

Det pratas så öppet om sockerberoende och ätstörningar i dagens samhälle. I ovan nämnda exempel så visar vi verkligen barnen att Gör något bra - så får du en godis! eller att speciella tillfällen uppmärksammas med sötsaker. Jag tycker detta är fel!!!

Barn (och även vuxna med för den delen) som mår dåligt psykiskt, använder ofta mat och sötsaker som ångestdämpare. Här spär vi ju bara på bilden av att sötsaker ska ge oss glädje, fungera som en belöningsmetod osv osv. Sötsaker är inget substitut för äkta omtanke, omsorg och uppskattning. Dessa abstrakta, viktiga och livsnövändiga saker är inget som bör eller ska bytas ut mot konkreta föremål.

VISA det istället. SÄG det. Och MENA det. Sätt samman ord och handling så att de hänger ihop. Ska uppskattade handlingar nödvändigtvis belönas med något ätbart, ge en frukt istället! Eller en pepparkaka med form av ett hjärta.

Ta hand om varandra...
Puss puss/ Vekå

1 kommentar:

  1. "Plötsligt händer det" (Svenska spel)

    Det är väl ungefär lika stor chans att bli miljonär på lotter som att man skulle hålla med om vad du skriver. Då ska man också ha i åtanke att jag aldrig köper lotter. Men om just detta är det så att vi tycker lika. Jag vet att flera föräldrar har överrenskommelser med sina barn om att inte äta godis mot en summa pengar på just nyårsafton. I vår familj har vi fått lov att bevilja undantag från regeln när godis förekommer som belöning inom ramen för ordinarie skolverksamhet. Detta undantag är självklart motvilligt men för att inte ungarna ska behöva utsättas för risken att betraktas som avvikande så sväljer vi det.

    SvaraRadera