fredag 13 februari 2009

Läs boken klart!

Om man läser en bok som man misstänker kommer att ha ett dåligt och otillfredställande slut, så väljer man ofta att inte läsa den mer. Man klappar igen den, placerar den på en plats i bokhyllan, men lämnar oftast ett märke i boken där man gav upp hoppet om att läsa vidare, ifall man skulle kunna tänka sig att återuppta läsandet vid ett senare tillfälle.

I livet hamnar vi ibland i liknande situationer. Man upptäcker att vissa pågående händelser tyvärr leder enkelriktat mot obehagligheter. Vi har då valmöjligheter att göra (precis som i fallet med boken) att välja att avvika från det obehagliga. Eller vi kan också välja att avsluta boken.

Stämmer då våra antaganden om att boken hade ett dåligt slut, ja... då har man stärkt sin självkänsla ytterligare och vågar kanske lita mer på sin intuition vid andra tillfällen i livet. Man får även slippa bekymret med att gå och fundera på ifall man valde fel att inte läsa boken klart. Den kanske hade en knixig vändning på handlingen i sista kapitlet, som gjorde att alla pusselbitar föll på plats...? Det får man ju aldrig veta om man väljer att ställa den i bokhyllan - endast läst till hälften...

Döm inte hunden efter håren

P o K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar