tisdag 12 maj 2009

En jämförelse

Vill bara göra en liten jämförelse. Hoppas det får några av mina läsare att tänka till.

Fakta: Mulet väder.

Den positive: Det blir nog bättre väder snart.
Den negative: Det börjar nog snart att regna.

Fakta: Ett företag har problem med att få ekonomin att gå ihop.

Den positive: Letar lösningar på problemet, och hjälper ledningsgruppen med förslag på åtgärder.
Den negative: Beskyller ledningsgruppen för dåligt ledarskap, letar fel hos alla på företaget och säger att den enda lösningen är konkurs.

Fakta: Ett barn i tvåan glömmer alltid/ofta att ta med sig frukt till skolan.

Den positive: Pratar snällt med barnet och förklarar vikten av att äta frukt och grönt, säger att barnet är duktig på att komma ihåg så mycket annat, och att man tror att barnet kan bli lika duktig på att komma i håg sin frukt.
Den negative: Pratar elakt med barnet och klandrar det för att vara så glömsk och slarvig. Hjälper inte barnet att förbättra sitt beteende.

Fakta: En tjej i B-laget i volleyboll, som vanligtvis är jätteduktig på att serva, får plötsligt problem med att serven nästan alltid går i nät.

Den positive: Peppar sin lagkamrat och säger att det är ok att hamna i svackor. Frågar om lagkompisen behöver hjälp, råd eller tips med något.
Den negative: Suckar och visar tydligt sitt missnöje mot lagkompisens missar. Pratar nedvärderande om lagkamraten och hjälper inte till att hitta någon lösning på problemet.

Jag har belyst så många gånger om medvetna val vi gör här i livet. När man läser ovanstående kanske ni märker hur lätt det är att välja sida. Ska jag vara röd eller grön? Hur vill jag själv bli bemött? Av en grön eller en röd?

Tänk på det....

Kram Vekå

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar