söndag 5 april 2009

Medveten om sitt kroppspråk

I dag kommer det att bli en sådan där underbart härlig dag! Den har börjat perfekt med sovmorgon till halv åtta. Kände mig pigg och klar i skallen och gjorde därför bort bokföringen i ett kick. :-) Har sen pysslat med att börja inreda köket med övrig möblemang. Tjejerna sa i morse att de inte kände det som att köket var riktigt klart. Och de har helt rätt! När inte tavlor, blommor och prydnadssaker som sätter vår personliga prägel på vårt hem finns där - så känns det inte klart!

Har suttit och roat mig nu en stund med att titta på när flickorna ska fånga in ponnyerna i hagen. Hästarna verkar ha vårkänslor i kroppen och sprätter omkring som yviga unghästar i hagen. De verkar inte alls så angelägna om att följa med tjejerna in i stallet... :-) Inget är så lärorikt när det gäller att lära sig att läsa av hästens beteende, som vid infångning i hagen. Uppför man sig på ett hotfullt och osäkert sätt så kommer inte hästarna fram till en.

Ens kroppspråk måste vara förtroendeingivande, tryggt och välkomnande för att hästen ska välja att komma. Sätter hästen ens närvaro i samband med otrevligheter, så vill den inte heller komma. Det finns nog inget mer ärligt sätt att se vad ens häst egentligen tycker om en, än just vid detta tillfälle!

För ett barn kan detta vara väldigt svårt att acceptera och lära sig att hantera, utan en vuxens närvaro. Om jag finns i närheten och muntligt säger åt tjejerna hur de ska göra, så märker de själva vad som fungerar. Nu får de praktisera på egen hand. Jag lovar att irritationen är hög, speciellt hos den äldre..! :-) Måste nog gå ut nu och be henne att ta djupa andetag och hitta lugnet.

Ha en bra söndag, P o K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar