fredag 13 mars 2009

Fler bitar faller på plats

Nu har jag fått det bevisat! Den person som jag tidigare misstänkte var utsatt för psykisk misshandel, har nu personligen visat att så är fallet. Var tvungen att surfa runt på faktasidor i denna fråga, för att ta reda på mer och pusselbitarna börjar nu falla på plats.

Har kopierat och skrivit om detta tidigare från www.psykiskmisshandel.se

"Psykisk misshandel är återkommande dåligt bemötande i syfte att dominera, kontrollera, kränka, förödmjuka den man utsätter. Psykisk misshandel är skadligt för den utsattas psykiska och fysiska hälsa och skadar självkänslan allvarligt och på lång sikt.

Det är en form av hjärntvätt och har aldrig någonting med kärlek att göra.

Psykisk misshandel skadar den utsattes självkänsla och självtillit allvarligt. På sikt kommer den utsatta att tvivla på sitt omdöme och till och med sitt människovärde. Att förlora sitt jag är att bli bestulen på det viktigaste en människa har.

Det starka band som ibland skapas mellan parterna i ett misshandelsförhållande är ingen kärlek utan en bindning som beror på känslomässigt beroende. Den utsatta blir alltmer beroende med tiden då hennes självkänsla minskar. Misshandeln trappas nästan alltid upp. Misshandlaren förändrar sällan sitt beteende då han väl börjat misshandla.


Psykisk misshandel handlar om att trampa över gränser. Misshandlaren klampar in i ditt inre och kränker dig. När han tar sig friheten att tala om vem du är, vilka avsikter du har, hur du gör olika saker och hur du tänker så kränker han din integritet.

Han invaderar ditt inre med sina påståenden om dig som är rena lögner. Han anklagar och kallar dig för nedsättande saker, och det är ett grovt övertramp som kränker din mänskliga värdighet.

När han beordrar dig så betraktar han dig inte som en självständig individ utan något som tillhör honom, en invasion av din person. Att leva med en misshandlare innebär att man gång på gång utsätts för övertramp, kränkningar av ens gränser."

Nu behöver jag bara vänta på att personen i fråga kommer på detta själv...

Nedan följer fler utdrag med argument den misshandlade brukar säga till sitt "försvar":

"Han säger att han älskar mig
Många av dem som misshandlar psykiskt har ingen förmåga till sann kärlek. De är så upptagna med att tillgodose sina egna behov att de inte känner empati med sin partner. Sann kärlek betyder att man är villig att se till sin partners behov, att man är villig att se och göra något åt sina egna brister. Att regelbundet skada sin partner känslomässigt har inget med kärlek att göra.

Rädsla för ensamheten
Du är rädd för att vara ensam. Du tvivlar på att du klarar dig själv. Det känns jobbigt att bli singel och inte passa in i mallen för hur det borde vara. Sannolikt känner du dig redan bottenlöst ensam med honom också. Fundera! Det är troligt att ensamheten du känner med honom är mycket smärtsammare än att vara singel och själv styra ditt liv.

Jag kommer i alla fall inte att få det bättre
Det är vanligt att känna så här då man lever i ett misshandelsförhållande. Det beror på att misshandlaren gradvis bryter ner ens självkänsla och självförtroende. Till sist så känner man sig värdelös och inkapabel och tror på alla nedsättande saker som misshandlaren säger om en. Ju längre han håller på desto mer tar du skada.

Jag älskar honom
Gör du? Det är ganska stor sannolikhet att du förväxlar kärlek med den bindning man får till en misshandlare. Du kan vara starkt beroende känslomässigt, kanske även praktiskt/ekonomiskt. När misshandlaren växlar mellan kränkningar och värme så bryts man ner snabbare än om han är fientlig hela tiden. Då han är vänlig så sänker du garden och nästa verbala smäll tar ännu hårdare. Den här tekniken är densamma som torterare använder sig av. Det är svårt att i längden känna uppriktig kärlek för någon som om och om igen skadar en känslomässigt. Kärleken vittrar sönder när han knäcker din självkänsla.

Om jag försöker mera så blir det bättre
När man är utsatt för psykisk misshandel i form av ständig kritik och anklagelser så är det vanligt att man tar på sig skulden själv för att relationen inte fungerar. Han får dig helt enkelt att tro att det är du som måste anstränga dig mera, att felet ligger hos dig. Men hur du än försöker så kommer han inte att bli nöjd. Det är hans misshandel som är det verkliga problemet.

Jag klarar mig inte utan honom
Psykisk misshandel får dig med tiden att känna dig allt mera hjälplös och beroende, inkapabel att klara dig utan honom. Det kan bli helt förlamande. Försök minnas hur det var innan ni två träffades. Visst klarade du dig då?

Alla andra tycker han är en toppenkille
Det här är vanligt för misshandlare brukar i regel vara trevliga killar. Mot alla utom sin partner. Därför kan den utsatta kvinnan få höra från familj och vänner vilken tur hon har som hittat just honom som är så snäll. Att han är trevlig mot andra har två viktiga vinster för honom. Du har mindre chans att bli trodd om du berättar hur du har det. Du blir också mera sårad av att se att han är helt annorlunda mot andra och undrar vad du gjort för att förtjäna hans dåliga behandling. Det ger honom mera makt över dig.

Tänk på…
Att den som är i ett misshandelsförhållande oftast har fått självkänslan och handlingskraften skadad på grund av misshandeln. Om du inte orkar ta dig ur just nu, fast du vet att det vore det bästa för dig, var inte självkritisk! Försök tala snällt till dig själv och bygga upp dig själv bit för bit. Ge dig själv det stödet du behöver från stärkande böcker, vänner, familj, en kvinnojour eller terapeut. Du är värd att ha det bra!"


Håller bara med om precis allt de skrivit på den där hemsidan..! Hoppas jag tänt hoppets ljus hos någon vilsen individ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar