måndag 12 januari 2009

Orkar ni läsa detta...? :-)

Hittade mera läsvärt på internet ang. det djupa ämnet jag berör idag. Tar här upp ett avsnitt om överdrivet egocentriska människor.

”Egotrippade människor uppträder ofta väldigt olika offentligt och privat… Den offentliga framtoningen är ofta väldigt charmig (möjligen för att väcka beundran) medan den privata kan vara tämligen aggressiv. De flesta får endast bevittna den offentliga bilden och får inte se den privata sidan, och har därför en förvriden bild av den egotrippades sanna karaktär…

En självisk person förväntar sig ofta att andra ska anpassa sig till dennes planer. Vissa själviska personer försöker ändra andras planer, men använder charm för att uppnå samtycke. Denne själviske person reagerar kraftigt om denne upplever att hans/hennes frihet är hotad eller om hans/hennes planer kullkastas… När denne blir avbruten, konfronteras eller blir emotsagd, kan han eller hon plötsligt utveckla narcissistisk vrede…

Narcissistisk vrede grundar sig på rädsla (tex att förlora en partner) och håller i sig även efter att hotet har försvunnit. Narcissister riktar sin vrede mot den som de upplever har förolämpat dem; för andra uppfattas vreden som inadekvat och orättvis…

Två specifika varianter av narcissistisk vrede är: explosiv och passivt aggressiv vrede.

Den explosiva varianten är handgriplig, till exempel att orsaka materiell (eller person-) skada och att vara verbalt kränkande.

Den passivt aggressiva varianten kan vara att tjura eller ge någon ”the silent treatment”*. De kan bli så vredgade att de blir mordlystna, särskilt om han/hon upplever ett behov av att hämnas.”

( orginaltext) (http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissism - http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissisticrage)

På detta sätt försätter narcissister andra i en vanmaktställning. Man anklagas och staffas för ett ogrundat eller outtalat brott, samtidigt som man förvägras rätten att bli hörd. I detta läge är det lätt att man i affekt tar till det skrivna ordet. Något som bör undvikas då dessa mail, brev och sms på ett eller annat sätt kan komma att användas emot en vid ett senare tillfälle.


Forskning visar att det mesta pekar på att de med en narcissistisk läggning saknar insikt om hur deras beteende uppfattas av och påverkar andra. Några i sin tur menar att det kan vara så att narcissister är övertygade om att alla andra tänker och agerar som dem själva och att de därför inte ser något fel i att ljuga, manipulera, kränka och utnyttja andra.

Denne psykiske misshandlare kan även uttrycka ånger och säga sig vara villig att förändras. Åtföljs detta inte av handling och varaktiga förändring och om individen återfaller i beteende, kan man också misstänka att man har med en manipulativ narcissist att göra, och då är rådet enligt experter att inte ha någon eller om det inte går, till exempel för att man har delad vårdnad, så lite kontakt som möjligt med narcissisten. Om nödvändigt via ombud eller i vittnens närvaro.

Att ha en relation till en med narcissistisk läggning kan liknas vid att spela på enarmade banditer. Man får små utdelningar då och då som gör att man stannar kvar, i hopp om att få tillbaka det man har satsat. Men sanningen är den att man alltid förlorar i längden, och ju längre man stannar desto mer förlorar man.

Erfarenheten visar att den psykiska misshandeln trappas upp med tiden samt att risken för att det även övergår i fysisk misshandel är överhängande.

Som offer gör man klokt i att glömma vad man lärt sig, I det här fallet är det ens fel att två träter. Den enda relation som är möjlig är en ”ickerelation” på den egotrippades villkor, det vill säga en relation utan ömsesidighet, respekt, tillit, empati och ärlig kommunikation.

Och häri ligger oftast den största, och mest smärtsamma, utmaningen för anhöriga, partners, vänner och kolleger till denna typ av människor - Att släppa taget om illusionen, det som kunde ha varit, och att ta till sig och acceptera faktum, det som är.

Den psykiska misshandeln som offret utsätts för, leder till att självkänslan tar stor skada och den egna uppfattningen om vad som är normalt skakas i grunden. Utsätts man för manipulation, projektion och lögner får man en förvriden verklighetsuppfattning utan att man för den skull är galen. Den misshandlade utvecklar olika överlevnadsstrategier för att försöka hantera situationen.

Författaren menar att de som utsatts för psykisk misshandel istället ska betraktas som ”överlevare”. Utsätts man för övergrepp är man per definition ett offer, ett brottsoffer. Offret har ingen skuld till den misshandel hon/han utsätts för, något som kan liknas vid psykisk tortyr och själslig våldtäkt.
Ofta uppvisar offren symptom på psykisk instabilitet (krisreaktioner) som:

· sömn- och ätstörningar
· koncentrationssvårigheter
· kraftiga humörsvängningar
· rädsla och panik
· uppgivenhet och passivitet
· ångest
· depression
· irritabilitet, aggressivitet och vrede
· posttraumatisk stress
· traumatisk sorg

· självmordstankar

Varför står då offren ut med den psykiska misshandeln frågar man sig? Det finns olika teorier som försöker ge svar på detta men man skulle även kort och gott kunna svara – För att de med en narcissistisk läggning är så skickliga på att manipulera sin omgivning och ljuga att man inte märker det förrän det är för sent, när skadan redan är skedd. Och ju större känslomässig och ekonomisk makt personen har över sitt offer, desto större skada kan de tillfoga dem.


Många är de som vittnar om att de aldrig trodde att detta skulle kunna hända dem. Problemet är bland annat att offren ofta har svårt att förstå och förklara, sätta ord på, vad de utsätts för. Ofta har även misshandlaren medverkat till en isolering av offret. Det finns också en grupp som är totalt maktlös, nämligen barnen till dessa narcissister.

Tänkvärt... Det mesta av ovan skrivna, är hämtat från samma hemsida som inläggen tidigare idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar